آخرین کتابی که خواندهاید چه زمانی بوده؟ اصلا به خواندن کتاب علاقهمندید؟ یا گذراندن وقتتان برای بهروز کردن صفحات اینستاگرامی و شرکت در گروههای تلگرامی را ترجیح میدهید؟ از مزایای کتابخوانی چه میدانید؟
امروز هفتمین روز از هفته کتاب است و در این هفته مطالب با موضوع اهمیت کتابخوانی بیشتر از هر زمان دیگری پررنگ میشود و اکثر رسانهها به این مسئله میپردازند. از سوی دیگر اما کتابفروشیهای مختلف به همین مناسبت تخفیفهای ویژهای میگذارند و مشتریان خود را تشویق به خرید و خواندن کتاب میکنند. اما فقط خواندن کتاب مهم نیست؛ مهمتر آن است که چه کتابی بخوانیم و در این مسیر هیچ راهنمایی بهتر از کتاب شناسانی که عمر خود را با کتاب سپری میکنند نیست. به همین بهانه «جوان آنلاین» به سراغ اساتید دانشگاه، هنرمندان و متخصصین رفته و از آنها خواسته تا بهترین کتابهایی را که مطالعه کردهاند؛ معرفی کنند. در ادامه کتابهای پیشنهادی آمده است و شما میتوانید بر اساس سلیقه و رشته مورد علاقه خود از کتابهای معرفی شده استفاده کنید:
«نهج البلاغه»: این کتاب مجموعه ای است از خطبه ها ، نامه ها و جملات کوتاه امام علی علیه السلام که سید رضی (م 406ه.ق) آن را براساس ذوق ادبی خویش و با معیار قرار دادن بلاغت آنها گردآوری کرده است. این کتاب به اذعان بسیاری پس از قرآن زیباترین و برترین تجلی بلاغت است.
«جامعهشناسی مردم مدار» نوشته «مایکل بوراوی»: جامعهشناسی مردممدار نوعی جامعهشناسی است که فراتر از محدودههای دانشگاه، به سراغ مردمان گوناگون میرود و با آنان دربارهی ارزشهای بنیادین به گفتوگو مینشیند. جامعهشناسی مردممدار میکوشد به مردمان کمک کند به درکی عمیقتر از آن شرایط تاریخی و اجتماعییی دست یابند که از آنان کسانی را میسازد که هستند. برخلاف جامعهشناسیهای حرفهای و سیاستگذار، جامعهشناسی مردممدار بهجای مباحث تکنیکی، دلمشغول ارزشها و نیتهاست و نیز برخلاف جامعهشناسیهای حرفهای و انتقادی، به مردمانی توجه دارد که بیرون از دانشگاهاند.
«ابله» اثر «داستایوفسکی» ترجمه «سروش حبیبی»: در این کتاب بیش از هر چیزی بیارزش بودن صداقت در زمان فراگیری دروغ و نیرنگ را بیان میکند. ابله از یک سری حوادث ناگوار و پشت سرهم ترکیب شده، حوداثی که بدست شخصیتهای حساس پیشبینی شده ولی هیچکدام از حوادث بر حسب اراده پیشگیری نشده است.
«برادران کارمازوف» اثر «داستایوفسکی» ترجمه «مشفق همدانی»: داستان کتاب ماجرای خانوادهای عجیب و شرح نحوه ارتباطی است که بین فئودور کارامازوف، پیرمرد فاسدالاخلاق و متمول با سه پسرش به نامهای میتیا، ایوان و آلیوشا و پسر نامشروعش به نام اسمردیاکوف وجود دارد. این کتاب، رمانی فلسفی است که بهطور عمیقی در حوزهٔ الهیات و وجود خدا، اختیار و اخلاقیات میپردازد.
«گوژپشت نتردام» اثر «ویکتور هوگو»: داستان رمان از این قرار است: در پاریس قرن پانزدهم میلادی، رئیس نگهبانان شهر ،نوزاد ناقصالخلقه را پیدا کرده، سرپرستی او را به عهده میگیرد و او را در برج کلیسای نوتردام نگهداری میکند. این کودک که صورتی نازیبا دارد را کازیمودو مینامند. کازیمودو که که بدنی قدرتمند دارد، مسئول نواختن ناقوسهای کلیسا میشود. بیست سال بعد، زمانی که پاریس در تکاپوی برگزاری جشنی است، کازیمودو، اسمرالدا را میبیند، دخترکی کولی که در خیابانها برنامه اجرا میکند و ماجرا ای اینجا آغاز میشود.
«از ورشو تا تهران» تالیف «محمدعلی نیکپور»: این کتاب خاطرات غمانگیز یک مهاجر اسیر لهستانی مقیم تهران از دوران جنگ دوم جهانی را شرح میدهد.
«مادر و پنجاه سال زندگی در ایران» تالیف «توران میر هادی»: در این کتاب دختری که اکنون مادربزرگ است و کهنسال، خاطرات پنجاه سال زندگی مادرِ آلمانیتبار خود در ایران را مرور میکند. او سعی دارد شمهای از راهکارهای تربیتی گوناگون را با خواننده درمیان بگذارد، و از عشق، جوانی، پذیرش فرهنگها و نشیب و فرازهای یک زندگی بگوید.
«مد و مدرنیته» اثر «الیزابت ویلسون» مترجم «ناصرالدین غراب»: در این کتاب نویسنده سعی کرده است مد را به مثابه بخشی از تجربه مدرنیته یا تجربه ای حاکی از «دود شدن هر انچه سخت است و استوار» به تصویر بکشد. کتاب به ما می آموزد که لباسها نه تنها برای این آمدهاند که بدن را بپوشانند یا آن را مخفی کنند بلکه برای آنها به واسطه «مد» این قدرت را دارند تا گرایشها و باورهای ما را آشکار نمایند و یا آنها را به چالش بکشانند.
«اینترنت با مغز ما چه میکند؟» تالیف «نیکلاس کار» مترجم «محمود حبیبی»: نویسنده در این کتاب به ما میفهماند آنقدر از برنامههای رسانه حیرتزده یا مشوش میشویم که دیگر فرصت و حواسی نمیماند که بفهمیم در سرمان چه میگذرد. در پایان هم وانمود میکنیم که فناوری بهخودیخود اهمیتی ندارد و با خودمان میگوییم، مهم این است که ما چطور از آن استفاده کنیم. معنی تلویحی این جمله که تسکینبخش غرورمان است، این است که زمام امور همچنان در دست ماست.
«شهرت» تالیف «مارک رولندز» مترجم «افشین خاکباز»: رولندز در کتاب شهرت، با اشاره به تفاوت میان شهرت سنتی و شهرت نوینی که او شهرت بادآورده مینامد، به ریشهیابی بیماری میپردازد که چنین شهرتی یکی از نشانههای آن است. با بررسی مفاهیمی همچون «احترام» و «کیفیت» که با شهرت همراه بودهاند، میکوشد تا علل این تحول را توضیح دهد
«توپهای ماه اوت». نوشته «باربارا تاکمن» ترجمه «محمد قائد»: این کتاب تاریخ ماه نخست جنگ جهانی اول است، اما عبرتهای انسانی و اخلاقی تاریخ را در آن خواهید یافت. توصیه میشود که همهی آنرا بخوانید و اگر فرصت ندارید، یادداشت ۲۰ صفحهای مترجم را از دست ندهید.
«دولت در جامعه» نوشته «جوئل میگدال»: این کتاب به این مسئله پرداخته که چگونه دولتها و جوامع یکدیگر را متحول میسازند و شکل میدهند؟
«صلحی که همه صلحها را بر باد داد» نوشته «دیوید فرامکین» ترجمه «حسن افشار»: این کتاب درک خاورمیانه و چگونگی شکلگیری آن را ممکن خواهد کرد. روایتی از پیدایش خاورمیانه پرتنش امروز.
«حرکت» تالیف «علی صفائی حائری»: این کتاب تحلیلی از ضرورت و جهت و نیازهای حرکت است و اینکه آیا ضرورت حرکت را احساس کرده ایم؟ مسأله این نیست که گفتند و شنیدیم، نوشتند و خواندیم. باید خود به این احساس رسیده باشیم. بنابراین آدم هایی که به ماهی چند هزار تومان حقوق و زن و بچه و برو بیایی و احیاناً یک عنوان روشنفکری و چند جلسه سخنرانی قانع هستند کتاب «حرکت» را نخوانند! طبیعی است که اگر به این حد قانع باشیم نیازی به حرکت نداشته و راکد بمانیم. این کتاب به ما بینشی می دهد تا مایی که وحشت عهده دار شدن یک بچه و یا ترس از ازدواج را داریم، مسئولیت یک خانواده، یک مؤسسه و یک محله و حتی بدون خستگی و ترس از ضربه خوردن، بار یک نسل را به دوش بکشیم.
«اصول و فنون مذاکره» تالیف «راجر فیشر» ترجمه «مسعود حیدری»: این کتاب درباره این است که چرا انسان ها با یکدیگر مذاکره می کنند؟ در این کتاب میخوانیم که انگیزه، هدف و رسالت هر نوع مذاکره از ابتدایی ترین سطح، یعنی در زندگی خانوادگی، تا بالاترین و پیشرفته ترین حد، یعنی مذاکرات بین المللی این است که با دیگران برای تأمین نیازهای خود و به سخن دیگر، منافع مشروع خود، به توافق برسند و در مراحل پیشرفته تر و مهم تر این توافق ها را در قالب متونی تحت عنوان قرارداد یا موافقت نامه یا پیمان یا کنوانسیون و امثال آن درج و امضا کرده و رسمیت بخشند.
«آیین دوستیابی» نوشته «دیل کارنگی»: این کتاب به شما کمک میکند میزان اعتماد به نفس، نفوذ و تاثیرگذاریتان را بالا ببرید و یاد خواهید گرفت که چگونه دیگران را وادار کنید در کنار شما کار کنند، بدون این که مانع حرکت آنها در مسیر خودشان شوید.
«موج سوم» نوشته «الوین تافلر»: در این کتاب تافلر با نگرش زیبا و قلم گویای خود، با دیدی بسیار وسیع به تحلیل گذشته، حال و آینده فن آوریهای کلیدی جهان پرداخته است. وی با مثالهای فراوان و جامع، مسائل و حوادث را به زیبایی، از زوایای مختلف و در قالبهای متفاوت تجزیه و تحلیل و ترکیب نموده و اثری را خلق کرده که هر متفکری را وادار به تفکر و تجدید نظر در نگرش نسبت به جامعه انسانی مینماید. تافلر به زیبائی، آینده جهان را به تصویر کشیده و مطرح کرده است که چگونه شیوه زندگی، تجارت و ارتباطات بر پایه نیازها و در چهارچوب فن آوریها تغییر خواهد کرد.
«پاریس پاریس» نوشته «سعید تشکری»: نویسنده در این رمان سعی داشته تا بر اساس مستنداتی زنده و از نظر دورمانده به برملا کردن وجوهی از تاریخ معاصر ایران و موقعیت و دیدگاه برخی روشنفکران دوران پهلوی بپردازد.»
کتاب «حافظ»: کتاب غزلیات حافظ یکی از پرطرفدارترین کتابهای شعر در بین کتب ادبیات ایران است. در این کتاب شما می توانید با غزلیات بسیار زیبا و عرفانی حافظ شیرازی آشنا شوید.
کتاب «گلستان سعدی»: گلستان سعدی اثر مسجع و سلیس و روان و شیرین از سعدی، نمونه نثر ناب و شیرین و نغز پارسی است که پس از گذاشت بیش از هفتصد سال، از شیرینی و حلاوت کلام والای، این سخن سرای بزرگ دهر کاسته نشده است.
«ضدخاطرات» نوشته «آندره مالرو»: ضد خاطرات شرح مهمترین تجربیات شخصی مالرو است از سفرهای دور و دراز و اتفاقات زندگی پر فراز و نشیبش و همین طور شرح مهم ترین گفتگو ها و شنیده هایش. مالرو هرچه گفته خود تجربه اش کرده است، تمامی وقایع مهم قرن بیستم را از نزدیک لمس کرده و در بطن آن ها و در مقام فرماندهی پارتیزانها و یا در حکومت فرانسه در کنار مارشال دوگل بود و نوشته هایش علاوه بر تفکرات عمیق و فرهیخته وارش از تجربه های ناب و گاه حیرت آورش سرچشمه می گیرد.
«انسان ۲۵۰ ساله»: این کتاب شامل مجموعه بیانات مقام معظم رهبری درباره زندگی سیاسی و مبارزاتی ائمه معصومین (ع) است. علاوه بر اینکه زاویه دید جدید و عمیقی نسبت به حیات مبارک اهل بیت علیهم السلام دارد و علاوه بر شیوایی و اطلاعات دقیق و مهم تاریخی که در این کتاب به خواننده ارائه می شود، سرفصل ها و موضوعات بکری برای تحقیقات بیشتر محققان در زندگی سیاسی ائمه علیهم السلام معرفی می نماید.
«گفتمان عقب ماندگی نزد روشنفکران ایرانی» تالیف «علی اکبر؛ انتشارات فرزان روز»: این کتاب حاصل پژوهشی درباره دیدگاه روشنفکران ایرانی در ارتباط با مسأله عقبماندگی در ایران است. در دهههای اخیر کتابهایی تحت عناوینی، چون "ما چگونه ما شدیم"، "چرا ایران عقب ماند و غرب پیش رفت" و "چرا عقب ماندهایم" به چاپ رسیده است. هدف اصلی این کتابها، همانطور که از نام آنها پیداست، این است که علل اصلی عقبماندگی ایرانیان در طول تاریخ مورد بررسی قرار دهند.
«اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)؛ سیاست به مثابه صراط» تالیف «دکتر ابراهیم برزگر»: این کتاب در مورد اندیشه سیاسی حضرت امام خمینی(ره) است. این کتاب در واقع محصول بیش از ۲۰ سال تأملات مولف است و همچنین حاصل بیش از ۲۵ هزار فیش در آثار نوشتاری و گفتاری امام خمینی (ره) میباشد که مطالعه آن به همه علاقهمندان به اندیشه سیاسی توصیه میشود.
«رقابت سیاسی و ثبات سیاسی در جمهوری اسلامی ایران» تالیف «دکتر غلامرضا خواجه سروی»: این اثر با توجه به سابقه تاریخی نامطلوب تعامل رقابت سیاسی و ثبات سیاسی در دوران پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و با عنایت به شکل گیری نظامی ـ. مردمی در دوره حاضر که تلازم مکملانه رقابت سیاسی و ثبات سیاسی را به صورت توأمان مد نظر دارد و با هدف دستیابی به مدلی برای مقارنه مطلوب رقابت سیاسی و ثبات سیاسی، طراحی و ارائه شده است. شواهد تجربی تاریخ جمهوری اسلامی که طی سه مقطع ۱۳۶۴-۱۳۵۷، ۱۳۷۶ ـ. ۱۳۶۴ و ۱۳۸۰ ـ. ۱۳۷۶ مطالعه شد، تا حدود زیادی فرضیه تحقیق را به این صورت تأیید کرد که به هر میزان که اجماع نخبگان تقویت شده و رقابت کنترلیتر بوده، شاخصهای ثبات سیاسی نظام نیز افزایش محسوسی داشتهاند و به همان میزان با تضعیف اجماع و نبود کنترل، خشونت سیاسی جای ثبات سیاسی را گرفته است.
«رسانه، جنگ، پست مدرنیته» نوشته «فیلیپ هاموند»: «بحث اصلی این کتاب این است که در عصر پس از جنگ سرد، نیروی محرکهی اصلی جنگ و مداخلهگری، تلاشهایی است که رهبران غربی در زمینه احیای نوعی حس معنا و هدف، برای خود و جوامعشان انجام دادهاند. در عوض، این تلاشها منجر به تأکید شدید بر تصویر، تصویرسازی و نمایش رسانهای شده است. اما مشکل در واقع ربط چندانی صرفاً به رسانهها ندارد. در واقع مشکل اصلی ماهیت رو به تغییر جنگ و پس از آن، تغییری بنیادی در سیاست جوامع غربی است که به قول نویسنده کتاب میتوان آنرا "پایان چپ و راست" تلقی کرد.»
«توسعه و تضاد» از «فرامرز رفیعپور»: این کتاب به بحث شکلگیری طبقات نوکیسه پرداخته است.
«ارتباطات میان فردی» از «جولیا تی وود» ترجمه «مهرداد فیروزبخت»: در این کتاب به بحث رفتارهای بین انسانها میپردازد و اینکه چگونه باید با دیگران ارتباط برقرار کنیم.
«سفرنامه جمز مولیه» ترجمه «ابوالقاسم سری»: جمز مولیه که منشی سفارتخانه انگلیس در زمان فتحعلی شاه بوده این کتاب را نوشته است.
«اسلام و تربیت دختران» نوشته «دکتر علی قائمی»: در این کتاب نوع روابطی که بین زن و شوهر مطرح است را شرح میدهد که ممکن است گاهی آنچنان گستاخانه و بی پروا باشد که بد آموزیهایی برای فرزندان ایجاد کند یا بر عکس آنچنان اندیشیده و از روی حساب باشد که خفتهها هرگز بیدار نگردند.
«جنگ نرم و روشهای مقابله» نوشته «دکتر مجید ابهری»: در این کتاب ابعاد جنگ نرم را مورد بررسی و بازشناسی قرار داده و راهکارهای مقابله با این جنگ را به منظور تدوین یک استراتژی همه جانبه تعریف میکند.
«دلالت دولت» به نویسندگی «مصطفی دلشاد تهرانی»: نویسنده در این کتاب نامه حضرت علی به مالک اشتر را بررسی و تحلیل کرده است. و ۱۱۰ آیین حکومت داری از آن استخراج نموده که کتاب بسیار خوبی است.
«بلدچی» نوشته «اسماعیل سپهوند»: این کتاب نخستین روایت بلند دفاع مقدس استان لرستان، به قلم و روایتگری «اسماعیل سپهوند» است که نویسنده خاطراتش را از هشت سال دفاع مقدس بازگو میکند تا این خاطرات ارزشمند برای آیندگان به یادگار بماند. جلد اول کتاب، روایتگر خاطرات نویسنده از دوران کودکی تا سال ۱۳۶۴ است و در جلد دوم نیز به خاطراتی که از سال ۱۳۶۵ یعنی سه عملیات مهم «حاج عمران»، «کربلای چهار» و «کربلای پنج» که رزمندگان لرستانی نقش مهمی در آنها داشتهاند و در ذهن ایشان به یادگار مانده، پرداخته شده است.
«بیوشیمی و متابولیسم فعالیت ورزشی» نوشتهی مشترک «دون مک لارن» و «جیمز مورتون»: این کتاب بر اساس بهروزترین یافتهها در حوزه علم بیوشیمی و نتایج مقالات جدید در این زمینه، نگاشته شده و در عین ایجاز، به جزییترین جنبههای متابولیسم و تنظیم و تولید انرژی میپردازد. نویسنده کتاب، تمام تلاش خود را در راستای به کار بردن مطالب جدید و در عین حال کاربردی و قابل درک برای تمام علاقهمندان در این زمینه به ویژه دانشجویان تحصیلات تکمیلی در رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی، بهکار برده است.
«دلداده» نوشته «زهرا سبزه علی (شاه بابایی)»: این کتاب با موضوع خاطراتی از زندگینامه شهید علیرضا ماهینی، فرمانده جنگ های نامنظم است که خواندن آن توصیه میشود.
«مشاوره نوتوانی» به نوشته «کاظم قجاوندی»: این کتاب در زمینه شناخت معلولان و نیازهایی که آنها در جامعه دارند نوشته شده و به افراد کمک می کند تا درک صحیح و درستی از معلولان و طبقهبندی آنها از لحاظ نیازهای کلامی، اقتصادی و قانونی آنها داشته باشند. این کتاب برای عموم مردم و مخصوصا افرادی که در خانه معلول دارند یا با معلولان در ارتباط هستند مفید خواهد بود تا رفتار و برخوردهای مناسبتری را در طی روز با معلولان داشته باشند.
«بررسی مسائل اجتماعی ایران» تالیف «دکتر سعید معیدفر»: این کتاب با زبانی روان به معرفی مهمترین مشکلات اجتماعی ایران در سالهای اخیر پرداخته است. نویسنده سعی کرده در این کتاب به بررسی چگونگی شکلگیری آسیبهای اجتماعی و روند رو به رشد آن بپردازد و تلاش کرده که به خواننده اطلاعات عمیقتری پیرامون مشکلات اجتماعی ارائه دهد. خواندن این کتاب میتواند برای علاقهمندان به حوزه اجتماعی کجرفتاریهای اجتماعی و نحوه مواجهه با آسیبهای اجتماعی کمک شایانی کند.
«ارتباط بدون خشونت زبان زندگی»، نوشته «مارشال روزنبرگ» ترجمه «کامران رحیمیان»: مارشال روزنبرگ که از بزرگان روانشناسی امروز محسوب میشود در این کتاب، در عین سادگی میکوشد مهمترین مفاهیم علمی روانشناسی ارتباطات را با بیان ساده اما دقیق، برای مخاطب توضیح دهد.
«چگونه به احساسات دیگران پی ببریم»، نوشته «پل اکمن» ترجمه «مریم تقدیسی»: این کتاب به منظور کمک به بهبود چهار مهارت اساسی در زمینهی تشخیص و درک احساسات دیگران نوشته شده است. این چهار مهارت از نظر نویسنده عبارت است از: «مهارت اول: اینکه آگاهانه متوجه شوید چه زمانی در حال احساساتی شدن هستید، حتی قبل از حرف زدن و عمل کردن. مهارت دوم اینکه بتوانید رفتارتان را در زمانی که احساساتی میشوید انتخاب کنید، به طوری که بدون آزار دادن دیگران به اهدافتان دست پیدا کنید. مهارت سوم این که حساسیت بیشتری نسبت به احساسات دیگران پیدا کنیم و مهارت چهارم اینکه از اطلاعاتی که دربارهی احساسات دیگران دریافت میکنید با احتیاط استفاده کنید.»
«بهبود رابطه والد و کودک از طریق بازی» اثر «گری لندرث»: در این کتاب تمرکز بر رابطهی عاطفی موجود بین والد و کودک را توضیح میدهد و تلاش میشود تا والدین با یاد گرفتن شیوههای بازیدرمانی کودکمحور، بتوانند جانشین خوبی برای بازی درمانگرانِ کودکان خود باشند و محیط امن و سالمی را برای آنها فراهم کنند.
«روشهای افزایش عزت نفس در کودکان و نوجوانان» از «اسماعیل بیابانگرد»: در این کتاب به والدین آموزش داده میشود که چطور عزت نفس کودکان و نوجوانان خود را بالا ببرند. این کتاب به همه پدران و مادران توصیه میشود.
ارسال نظر